Det här behöver du till 4 portioner:
600 g Falukorv (gärna Deli = lägre fetthalt!)
2 dl Chili Crème Fraiche
ca 2 dl grönsaksbuljong
2 msk tomatpuré
1 gul lök, finhackad
3 medelstora paprikor (gärna 1 av varje färg)
2 vitlöksklyftor, krossade
1 tsk hel kummin, krossad eller finhackad
1 tsk rivet citronskal (endast det gula)
2 msk smör
Potatismos
800 g skalad potatis av en mjölig sort, t ex King Edward
1 dl finhackad gräslök
100 g riven ost
50 g smör
2 dl varm mjölk
2-3 msk rostad vitlök (finns att köpa färdig i burk)
salt
peppar
Så här gör du:
Korven:
Skär falukorven i 3 cm lÃ¥nga och 1 cm grova strimlor. Skär paprikorna i 2-3 cm stora tärningar. Fräs lök, paprika och krossad vitlök i smöret, tills paprikan mjuknar och löken blir glansig. Tillsätt falukorven och tomatpurén och lÃ¥t fräsa hastigt. Häll därefter i grönsaksbuljongen, Chili Crème Fraichen och kryddor och lÃ¥t smÃ¥koka i 7-8 minuter. Smaka av med salt och peppar.Â
Potatismoset:
Koka den skalade potatisen tills den är mjuk och häll av vattnet. Tillsätt den varma mjölken och smöret och vispa ev med elvisp till önskad konsistens. Smaksätt med hackad gräslök, rostad vitlök och riven ost. Smaka av med salt och peppar.Â
Servera falukorvsgrytan med potatismoset, en härlig grönsallad och ett mustigt bröd.